Als ik mij alleen en eenzaam voel
Ga ik altijd kijken naar de zee
En met alle schepen op haar rug
Vaar ik in gedachten mee…..
Eén met de zee
En soms zijn de zee en ik alleen
En is zij net als iedereen
Als ik onder haar golven wil
Dan laat ze mij er niet doorheen
Wie neemt me mee, wie durft te beginnen
Wie laat mij zien hoe mooi een mens kan zijn van binnen
Wie leidt de weg, wie durft te voelen
Wie draagt het licht, wie heeft het zicht
Wie neemt me mee?
Trijntje Oosterhuis – De Zee
Het ontstaan van een burn-out
Een Burn-out ontstaat niet van het ene op het andere moment, het is een geleidelijk proces. Als een burn-out dreiging vroegtijdig herkend wordt kunnen de negatieve gevolgen met een goede begeleiding beperkt of zelfs voorkomen worden. Meestal start een burn-out met ontkenning, gevolgd door een sterk gevoel van onmisbaar te zijn. Daarna ontstaat frustratie vanwege het missen van erkenning. Uiteindelijk volgt controleverlies op emotioneel vlak, waarna de klachten van overbelasting alleen maar zullen toenemen.
Burn-out wordt een steeds groter en veelgehoord probleem en wordt vaak gekoppeld aan oververmoeidheid en werkstress. Waardoor komt het toch dat er zoveel mensen burn-out raken? Wanneer er geen balans meer is tussen doen en rusten, de druk van de buitenwereld om te presteren, steeds meer ballen hoog te houden en het zorgen voor jezelf, gaan burn-out klachten zich manifesteren. Doordat de balans teveel doorslaat naar actie, alleen maar bezig zijn met wat er straks, morgen, volgende week, eind van de maand moet gebeuren, af moet zijn, behaald moet worden, of door taken/lasten op je te nemen die eigenlijk niet voor jou bestemd zijn, verlies je het contact met jezelf, je eigen lijf, je verlangen en je levensenergie.
Het vuur, de passie die energie geeft om iedere dag weer aan de slag te gaan, is bij mensen met burn-out gedoofd. Dit vertaalt zich in psychisch, lichamelijk en emotioneel “opgebrand zijn”. Burn-out raak je geleidelijk, niets vermoedend, maar eenmaal daar brengt het vaak langdurige, ernstige klachten met zich mee.
Begeleiding ter voorkoming van een burn-out
Preventieve coaching bij een dreigende burn-out kan de negatieve gevolgen beperken of zelfs voorkomen. Vaak richt preventie zich op het bestrijden van de symptomen van dreigende burn-out, zoals oververmoeidheid, hartkloppingen, angstklachten en hoofdpijn. Toch helpt het niet of maar tijdelijk om rust te nemen, je grenzen beter aan te geven, je telefoon vaker weg te leggen of meer te ontspannen. Zodra de druk weer toeneemt schiet je met gemak weer in je oude gedragspatroon.
Ik ben getraind om met mijn cliënten aan de slag te gaan op de diepere oorzaken van burn-out. De onderliggende burn-out gevoeligheden liggen op een veel diepere laag van wie je bent. Vanuit de diagnostiek bij beginnende burn-out gaan we aan de slag met het onder ogen zien en ervaren van je burn-out gevoeligheden, jezelf weer te ontdekken en te voelen, de meerwaarde van je eigen kracht weer te laten ervaren, en dat wat van de ander is bij de ander te laten.
Mijn ondersteuning is gericht op het ombuigen van belemmeringen en het versterken van je persoonlijk leiderschap. Met een duurzaam resultaat als gevolg.
April coaching biedt ook loopbaancoaching.